[19-1]
kakaós varázs:
hozzávalók:
2 evőkanál kakaópor
tejszínhab
elkészítés:keverd össze a kakaót és a tejszínhabot míg krémes nem lesz!
( a nevét most találtam ki!)
|
Húsleves:
Forraljun fel 1 lábasnyi vizet és tegyük bele a répát,és a zöldségeket!
Azután egy mésik lábasba teszünk tésztát én melegvizet!
Miután megfőtt a kaja megesszük!
Kész!
Na csá! |
James:
Rántott hús sölt krumplival:
Tojás 2db
Liszt 10dkg
Zsemlemorzsa 15dkg
Paprika 1késhegynyi
Ecet (saláta) 2 evőkanálnyi
Krumpli 100dkg
Uborka 30dkg
Sertés hús 60dkg
Olaj 4dl
A rántott húst olajjal megrakkot serpenyőben kisütjük.
A burgonyát is olajjal teli fazékban arany barnára sütjük. |
Joss receptjei:
A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni. A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronként váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni. Otthon is elkészíthetjük a gyrost: 500 gramm felearányban borjú, felearányban pulykahúst számítsunk négy személyre. A felszeletelt húst szórjuk be a készen kapható gyros-fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét. Serpenyőben süssük ki hirtelen, majd - ha kisült - vágjuk vékony csíkokra. Pitában tálaljuk, soronként váltva a gyrost és a kockára vágott paradicsomból, uborkából és szeletelt hagymából készített salátával. Végül öntet kerül a tetejére, amelyet joghurt és tejföl keverékéből készítünk, hozzá fokhagymát, vagy kaprot és sót adunk.
BIRKAGULYÁS BOGRÁCSBAN
HOZZÁVALÓK
1 egész birka húsa (kb. 20-25 kg). 20 db zöldpaprika, 3 kg paradicsom, 20 gerezd fokhagyma, 3 kg vöröshagyma, 3 db hegyes erős paprika, kb. 25 dkg őrölt fűszerpaprika, só, bors, köménymag, fél liter vörösbor, fél liter paradicsomlé, 15 dkg zsír.
ELŐKÉSZÍTÉS
A birkahúst megmossuk és egyforma darabokra vágjuk. A csontos részek darabolásánál ügyeljünk arra, hogy ne legyen szilánkos. A paradicsomot, a paprikát megmossuk és cikkekre vágjuk. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymából 10 gerezdet összezúzunk. A birkahúsra annyi vizet öntünk, hogy ellepje, belerakunk 10 gerezd fokhagymát és felfőzzük. Kb. 10 perces forrás után a vizet leöntjük róla és a húst szétrakjuk, hogy kissé kihűljön.
ELKÉSZÍTÉS
A húst, a paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát, a fokhagymát és a fűszereket 3 vagy 4 részre osztjuk. A bogrács alját fagyos zsírral kikenjük és csontosabb húsokat rakunk bele. Erre egy rész paradicsomot és zöldpaprikát teszünk úgy, hogy a hús csak itt-ott látszódjon ki. Erre helyezünk egy rész vöröshagymát, majd rászórunk egy rész fűszerpaprikát, borsot, köménymagot és fokhagymát. Ezt háromszor-négyszer megismételjük, arra vigyázva, hogy az utolsó réteg a fűszer legyen. Sózni most még nem szabad. Ekkor annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje és parázs fölött több órán keresztül készre főzzük. Nagyon vigyázzunk, hogy ne forrjon, éppen csak főnie kell. Kevergetni nem szabad, csak a bográcsot jobbra-balra mozgatni. Azért kerültek a csontosabb húsok az aljára, hogy mozgatáskor súrolják a bogrács oldalát, így nem fog leragadni. Amikor a hús megpuhult, megfelelő mennyiségű sót feloldunk a paradicsomlében, hozzáöntjük a vörösbort és az egészet a húsra öntjük. Ezzel már csak addig főzzük, míg újra rotyogni kezd.
TÁLALÁS
A birkagulyáshoz főtt hasábburgonyát és friss házikenyeret adunk. Jól illik hozzá a kissé savanykás vörösbor. |
Zebrakeksz

Hozzávalók: 1 nagy csomag Albert keksz 1 csomag csokis pudingpor 3 dl tej 1 evőkanál kakaópor 4 evőkanál cukor 12,5 dkg margarin alufólia
2 dl tejet a cukorral egy kis lábosban felforralunk állandó kevergetés mellett. A maradék tejjel elkeverjük a pudingport és a kakaót. Hozzáadjuk a forró cukros tejhez, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A tűzről levéve jól elkeverjük benne a margarint, és hagyjuk langyosra hűlni. A kekszeket egyesével megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket. Egy kb. 40 cm hosszú alufóliadarabra helyezzük a rudat, amit a kekszek összeragasztásával kapunk. A rudat az alufólia közepére helyezve gondosan becsomagoljuk, majd a hűtőbe helyezzük. Legalább 1 napig állni hagyjuk. A megpuhult kekszrudat kicsomagolva, éles késsel ferdén felszeleteljük 1 cm vastag szeletekre, így érdekes, csíkos korongokat kapunk.
Írta:Amanda |
Rizses banánfalatkák - Ronda és finom

Hozzávalók: 3 db banán 10 dkg puffasztott rizs 15 dkg étcsoki 2 dkg vaj 2 evőkanál tej
1 kiskanál méz
A meghámozott banánokat 4-4 darabra vágjuk. Az étcsokit összetördelve egy kis láborba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a tejet, a mézet, és alacsony lángon, kevergetve megolvasztjuk. A banándarabokat egyenként villára tűzve megforgatjuk először az olvasztott csokiban, aztán a puffasztott rizsben. Az így kapott rücskös banánokat lehűtjük, és 1-2 óra múlva tálalhatjuk. Ronda... és finom!
Írta: Amanda |
Csokoládékenyér
Hozzávalók: 2 tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 púpozott kávéskanál kakaópor, 1 evőkanál barackíz, 40 dkg rétesliszt, 2 cs. sütőpor, a tepsihez zsír, liszt.
| Elkészítés: | A tojásokat a vajjal és a sütőporral alaposan kikeverjük. Lassan beleszórva a cukrot, azzal is habosra keverjük. Eldolgozva a barackízzel, a liszttel, a kakaóporral, nagy zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.
| Tanácsok: | Közepes tűznél sütjük.
| Elkészítési idő: | 30 perc
Írta: Amanda |
Narancsos csokis muffin
| Hozzávalók: | 3tojás 30dkg liszt 15dkg kristájcukor 1cs vanilia 1cs sütőpor 2narancs fél tábla csokoládé
| Elkészítés: | lisztet sütőporral összekeverjük,külön tálba felverjuk a tojásokat hozzáadjuk a vaniliát cukrotamiko ezzel végeztünk összekeverjük a fojékony és szilárd anyagokat. narancsot kisdarabokra vágjuk,belekeverjük a masszába majda csokit belereszeljük. jól összekeverjük,előmelegített sütőben 20perc alatt megsütjük.
| Tanácsok: | nagyon finom ,amuffin sütőt kiszoktam vajazni.
Írta: Amanda |
Cseresznyés vagy meggyes pite
Hozzávalók: 16 dkg margarin, l6 dkg porcukor, 16 dkg rétesliszt, 5 tojás, 1 citrom reszelt héja, 40 dkg kimagozott cseresznye vagy meggy, cukros fahéj, vaníliás cukor, csipet só.
A margarint és a porcukrot a tojássárgájával, géppel jól eldolgozzuk, összekeverjük a liszttel, a sóval, a citromhéjjal és a felvert tojáshabbal. Kikent, lisztezett tepsiben szétterítjük a tésztát, rászórjuk a kimagozott, fahéjas cukorral elkevert gyümölcsöt, majd mérsékelt sütőben megsütjük.
Írta: Amanda |
Gyors sajtos pogácsa
Hozzávalók: 50dkg liszt 25dkg vaj vagy margarin 25dkg reszelt sajt 1 csomag suto por 1 kaves kanal so annyi tejfol amennyi kell hogy osszealljon 1 tojas a keneshez
Elkészítés: A sutoporos liszttel elmorzsoljuk a vajat/margarint, de lehetoleg minnel gyorsabban, hogy ne olovadjon meg a zsiradek. Belekeverjuk a reszelt sajtot es hozzaadjuk a sot, majd annyi tejfolt adunk hozza, hogy a teszta osszealljon. Ket ujjnyi vastagra nyujtjuk (en sokszor csak a kezemmel lelapitom, es kicsi pogacsa szaggatoval kiszaggatjuk. Felvert tojassal megkenjuk es nagyszemu so kristalyokkal es komenymaggal megszorjuk. Nagyon forro sutoben arany szinure sutjuk.
Tanácsok: Minnel melegebb a suto, annal magasabbra emelkednek es omlosabbra sulnek a pogik. Nem muszaj a so es komenymag a tetejere, de szerintem ugy nagyon fini.
Elkészítési idő: 30 perc
Írta Amanda |
Tepsis raffaello
Hozzávalók: Tészta:
-6 tojásfehérje -20 dkg cukor -10 dkg finomliszt -10 dkg kókuszreszelék
Krém:
-6 tojássárgája -1 csomag vaníliás pudingpor -4 dl tej -20 dkg cukor -25 dkg margarin (12,5 dkg)
Teteje:
-5 dkg kókuszreszelék -kb. 32 szem mogyoró
Elkészítés: Tészta:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé apránként a cukrot is hozzáadjuk. A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, óvatos mozdulatokkal – hogy ne törjük – a habba forgatjuk. Kivajazott, belisztezett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 160°-170°-on kb. 20 percig sütjük.
Krém:
A tojássárgáját a pudingporral, 1 dl tejjel és a fele cukorral simára keverjük. A többi forrásban lévő tejhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A margarint a többi cukorral habosra keverjük. A kihűlt pudingot beledolgozzuk, majd a már ugyancsak hideg tésztára kenjük.
A tetejét kókuszreszelékkel meghintjük és mogyoróval díszítjük úgy, hogy a szemek a szeletek közepére kerüljenek majd (a szeletek kb. 3,5 x 3,5 cm-esek), amikor a süteményt felvágjuk. Hűtőszekrényben kicsit dermedni hagyjuk.
Elkészítési idő: 60 perc Kalóriatartalom: 192 kcal
Írta:Amanda |
Milánói aprópecsenye
Elkészítési idő: 20-25 perc.
Hozzávalók(4 adag): 500g csirkemell, 1 db piros kaliforniai paprika, 1 db póréhagyma, 3 db Knorr Fokhagymás ízbomba, 1 tasak Knorr Milánói makaróni Rafinéria, 1 dl száraz fehérbor(vízzel helyettesíthető), friss bazsalikomlevélkék, fekete olajbogyó, 3+3 ek olivaolaj.
Elkészítés: A paprikát kicsumázzuk, megmossuk és kockára vágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, beleöntünk 3 ek olajat, majd a paprikakockákat hirtelen átsütjük, kivesszük és félretesszük. A maradék olajon megfonnyasztjuk a karikára vágott póréhagymát, hozzáadjuk a kockára vágott húst, ízesítjük kevés sóval, borssal vagy Delicat8-cal. Ha megpirult, felöntjük 3 dl hideg vízzel és 1 dl fehérborral, majd belekeverjük a Knorr Milánói makaróni Rafinériát. Forrástól számított 3-5 percig főzzük, a paprikakockákat hozzáadjuk, a Knorr Fokhagymás Ízbombákat belemorzsoljuk, összemelegítjük. Ízlés szerint sóval, borssal utóízesítjük. Megmosott, lecsepegtetett bazsalikomlevélkékkel és olajbogyóval díszítjük. Sajtos tésztával vagy parmezános rizzsel tálaljuk.
Írta: Amanda |
Mozzarellás padlizsán tekercsek fokhagymás spagettivel
Elkészítési idő: kb. 40-45 perc
Hozzávalók(3-4 adag): 500g padlizsán, 300g mozzarella, 300g spagetti tészta, 1 tasak Knorr Bolognai spagetti Rafinéria, 3 db Knorr Fokhagymás ízbomba, 10 dkg baconszalonna, ek olivaolaj, Knorr Gyros fűszerkeverék.
Elkészítés: A megmosott padlizsánt vékony szeletekre vágjuk és 2 ek olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Félretesszük, kevés gyros fűszerkeverékkel megszórjuk. 200g mozzarellát szeletekre vágunk és a kihűlt padlizsánokba tekerjük, majd hajtott felével lefelé egy hőálló edénybe tesszük. A Knorr Bolognai spagetti Rafinériát 2,5 dl hideg vízzel elkeverjük és a padlizsán tekercsekre öntjük. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezalatt a spagettit kifőzzük. 2 ek olajon a csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a főtt tésztát és a 100g kis kockákra vágott mozzarellát, összemelegítjük, és rámorzsoljuk a Knorr Fokhagymás ízbombákat. Jól átkeverjük és a kisült padlizsánnal tálaljuk.
Írta:Amanda |
Chilis húsgombócok:
Elkészítési idő: kb. 25 perc
Hozzávalók(2-3 adag): 30 dkg darált marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tasak Knorr Mexikói chilis bab Rafinéria, 2,5 dl víz, 1 nagy paradicsom, 1 db hegyes erős paprika /kihagyható/, 5-10 dkg Cheddar sajt /ízlés szerint bármely más típussal helyettesíthető/ , 1tk. Knorr Mexikói Villámpác.
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát belekeverjük a darált húsba, és hozzáreszeljük a fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal vagy 1 tk. Knorr Mexikói Villámpáccal. Jól összekeverjük, aztán kis gombócokat formázunk belőle. Tűzálló tálba tesszük, rádobjuk a felkockázott paradicsomot, hegyes erős paprikát és a hideg vízzel elkevert Knorr Mexikói chilis bab Rafinériát. 180 fokra előmelegített sütőben lefedve 20-25 percig sütjük, majd reszelt sajttal megszórva, fedő nélkül 10 perc alatt rápirítjuk a sajtot. Főtt rizzsel tálaljuk.
Írta:Amanda |
Pogácsa
1kg liszt, 30 dkg margarin, 2 pohár tejföl, 2 tojás sárgája, cukor, só ízlés szerint. 5-6 dkg élesztő(melyet vízzel, cukorral, csipet liszttel csészében megfuttatunk). Bedagasztjuk, kelni hagyjuk és # formában megkarcoljuk. Majd tojással megkenjük, sajttal meghintjük.
Írta:Amanda |
Júlia sütemény
Hozzávalók: 300g vaj(margarin), 200g cukor, 1 csomag vaníliacukor, 3 tojás, rumaroma, só, 500g liszt, 1 csomag sütőpor, 5 evőkanál tej.
Mázhoz: olvasztott csokoládé, vagy ízesített besűrített cukoroldat.
Elkészítés: A tésztához előírt anyagokat habosra keverjük. Kizsírozott, lisztezett formában, közepes hőmérsékleten sütjük. A kihűlt tésztát ízlés szerint mázzal bevonjuk.
Írta:Amanda |
Francia almatortácska
Hozzávalók: 375 g finomliszt, 250 g margarin, 125 g porcukor, 1 csomag vaníliacukor, 1/2 kávéskanál sütőpor, 1 db tojássárgája.
Krém: 4,5 dl tej, 1 csomag fahéj ízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 db hámozott alma, méz az almák lekenéséhez.
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk benne margarint és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. 4 mm vastagságúra nyújtjuk és 12 cm-es köröket szúrunk ki. Minden másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a közepéből és ezt a peremet helyezzük a teli, tojással megkent lapra. Széleit lenyomkodjuk és 180 fokon félig megsütjük. Tejből a pudingporból, és a cukorból sűrű krémet főzünk, 1 evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére. Kissé elsimítjuk, majd szeletelt amlával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat és aranysárgára sütjük.
Írta: Amanda |
Chokitó
Hozzávalók: 1 margarin, 1dl víz, 25 dkg cukor, 3 csomag vaníliacukor, 3 evőkanál kakaó, 1 kiskanál zselatin.
A hozzávalókat 5 percig főzzük. Lehűtve belekeverünk 2 csomag tejport és 2 marék rizspelyhet. Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával, beleöntjük a masszát, hideg helyre tesszük.
Írta:Amanda |
Túrótorta
Hozzávalók: 1/2 kg túró, 1/2 margarin, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliacukor, 1 csomag zselatin, 1 csomag gyümölcskocsonya, gyümölcs, 1 tojás sárgája.
A margarint, a cukrot, a vaníliacukrot, a tojáss sárgájával kikerverjük és a túrót hozzákeverjük. A zselatint 1 dl langyos vízben simára keverjük és 1 dl felforralt tejet hozzáadunk. Egy picit hülni hagyjuk, majd a túrós masszával összekeverjük. Vajazott formába öntjük, gyümölccsel díszítjük. Kocsonyával leöntjük, hűtőbe dermesztjük.
Írta:Amanda |
[19-1]
|